De akoestiek van de zaal

Als je in het theater bent, wil je natuurlijk voor 100 procent genieten van de voorstelling en ook van het geluid. Voor de theaters in Nederland liggen de eisen voor de akoestiek hoog. De akoestiek is de geluidskwaliteit van een zaal. Wanneer de muziek of de spelers niet overal goed hoorbaar zijn of het geluid galmt erg, dan is de akoestiek erg slecht.

In Nederland moeten de zalen vaak niet alleen geschikt zijn voor toneel, maar ook voor dans, klassieke en operamuziek, popmuziek en soms ook voor een congres of een circus. Iedere kunstvorm heeft zijn eigen eisen en daarom is het belangrijk dat de akoestiek van een zaal variabel is.

Een variabele akoestiek

Men krijgt de zaalakoestiek variabel door het volume van de zaal te verkleinen of te vergroten of met behulp van een elektronisch systeem. Met dit systeem kan de nagalm verlengd of verkort worden. Er kan ook gekozen worden voor een combinatie van beide mogelijkheden.

Om de akoestiek op het juiste niveau te krijgen heeft men een deskundige nodig en professionele apparatuur. Deze specialisten in geluid kunnen zorgen dat het geluid van een hoog niveau is en ook goed past in de architectuur van de zaal.