Theater vormen

In het theater kun je voorstellingen zien van verschillende disciplines. Iedere vorm wordt gezien als een kunstvorm. Theater is namelijk de verzamelnaam voor kunstvormen waarbij mensen een levende voorstelling maken voor een publiek. Hierin zijn verschillende richtingen:

Ballet

Ballet is de theatervorm waarbij dans het voornaamste medium is. Een balletstuk is een combinatie van choreografie, een muzikale compositie, grafische vormgeving, kostuums en een decor.

Cabaret

Cabaret is een theatervorm wat bestaat uit het amuseren van publiek met een combinatie van zang, komedie, dans en poëzie.

Komedie

Een komedie wordt ook wel een blijspel genoemd. Ook hier is het de bedoeling om het publiek te amuseren en aan het lachen te maken, vaak door bepaalde situaties en acties te overdrijven.

Opera

Opera is een theatervorm waarbij muziek en zang de hoofdrol speelt. Onder begeleiding van een orkest wordt met de muziek en zang een verhaal uitgebeeld.

Tragedie

Een tragedie wordt ook wel een treurspel genoemd. Het is een toneelstuk met vaak een noodlottige afloop. Een tragedie heeft vaak als doel om de geest van de toeschouwer te prikkelen en iets te laten inzien.

Zang

Zang is het optreden van een zanger of zangeres, of meerdere zangers, meestal met instrumentale begeleiding.

Dans

Een podiumdans door iemand of door meerdere personen, vaak onder muzikale begeleiding. De dansvormen kunnen van alles zijn, bijvoorbeeld: moderne dans of hedendaagse dans.

Toneel

Toneel is meestal is een toneelstuk van een literair genre, een dialoog tussen de verschillende toneelspelers. Eigenlijk wordt er op deze manier een verhaal verteld en handelingen nagebootst voor een publiek. Bij toneel zijn er ook weer verschillende vormen, zoals: drama of blijspel.

Pantomime

Pantomime wordt ook wel gewoon mime genoemd, is een vorm van visueel theater. Met gebaren, lichaamstaal, een mimiek en soms een karakteristiek kostuum worden situaties, een verhaal, een emotie, handelingen of een personage uitgebeeld. Er wordt niet gesproken, soms alleen achtergrondmuziek of geluidseffecten.

<>Een groot publiek

Door al de verschillende kunstvormen van theater wordt er een groot publiek bereikt. Waar de één een liefhebber is van muziek, gaat de ander liever naar een optreden van zijn favoriete cabaretier. Tegenwoordig ziet men ook steeds meer de zogenaamde pop-up theaters. Artiesten die optreden tijdens een festival, straatfeesten met artiesten of andere plekken waar een uitvoering wordt gegeven. De kunstvorm theater leeft nog steeds, in welke vorm dan ook. Ondanks deze ‘digitale tijden’, is theater voor veel mensen nog steeds een vorm van ontspanning. Lekker een avondje uit, naar het theater voor een toneelstuk, een optreden van een zanger of zangeres of gewoon lekker lachen tijdens een avondje stand-upcomedy. Tegenwoordig is er ook interactief theater, een theatervorm waarbij het publiek ook een rol speelt. En natuurlijk is er ook het speciale kindertheater, speciale voorstellingen met als doelgroep een jong publiek.