William Shakespeare

William Shakespeare heeft een enorme invloed gehad op de Engelse taal, maar ook op de toneelwereld. Hij wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft gehad en nog steeds worden honderden uitdrukkingen, citaten en woorden dankzij hem gebruikt. Hij was de eerste moderne toneelschrijver. Shakespeare maakte maar liefst 38 werken, zowel tragedies, komedies en historische stukken. Tijdloze en universele thema’s die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt voor theaterbewerkingen. Hij verzon slechts zelden het hele verhaal, maar haalde zijn inspiratie uit bekende verhalen. Ook het verhaal van Romeo en Juliet was al minimaal honderd jaar oud. Zijn enige stukken met een origineel einde zijn: A Midsummer Night’s Dream en The Tempest.

Een meester in taal

Shakespeare koos ook nooit partij in zijn stukken, hij liet de tegenstellingen zien en liet het publiek oordelen. Wel belichte hij de zwakheden van de personages en door het gebruik van de krachtige taal, vol met poëzie en beeldspraken, bleven de personages en het plot ook in het geheugen hangen. Aan alles was duidelijk te zien dat Shakespeare zeer bedreven was in taal, wat hem onderscheidde van zijn tijdgenoten. Zijn monologen straalden een dramatische kracht uit, waardoor sommige uitspraken bijna clichés in de Engelse taal zijn geworden.

De beroemdste stukken van Shakespeare zijn:

  • Hamlet, waarschijnlijk geschreven tussen 1600 en 1602 en met de beroemde uitspraak: ‘To be, or not to be, that is the question.’
  • Macbeth, de kortste tragedie van Shakespeare en meerdere malen verfilmd.
  • Romeo en Juliet, geschreven tussen 1591 en 1596. In totaal 40 verfilmingen, zelfs West Side Story was hierop gebaseerd.
  • King Lear, een meeslepende tragedie en een groot succes.
  • Othello, uit 1603/1604 en hierin draait alles om liefde, wraak jaloezie en ambitie.
  • A Midsummer Night’s Dream, een romantische komedie.
  • De Tempest uit 1623, een stuk waarbij hij de neoklassieke stijl volgt.
  • Julius Caesar uit 1599, een stuk waar Caesar gek genoeg maar in drie scènes voorkomt.
  • Much Ado About Nothing, een romantische komedie die zich afspeelt in Messina en in verschillende vormen werd verfilmd.
  • Richard III is waarschijnlijk in 1592 geschreven, behoort zeker tot Shakespeares beste toneelstukken.

De erfenis van Shakespeare

Veel van de werken van Shakespeare werden opnieuw gespeeld, verfilmd of er werd een musical van gemaakt. Deze taalvirtuoos leefde bijna 500 jaar geleden, maar nog steeds wordt zijn werk gebruikt als leidraad in het theaters en op scholen. Naast de toneelstukken schreef hij ook nog 154 sonnetten en verschillende langere gedichten.