Dresscode voor een Broadway show

Je hebt gekozen welke show het wordt, je hebt de kaartjes besteld en de datum staat in je telefoon genoteerd… ‘Broadway here I come.’ Maar nu nog het belangrijkste: Wat trek je aan? Je wil graag een goede indruk maken op je gezelschap en op de rest van het publiek. Maar wat is eigenlijk de perfecte outfit voor een Broadway show?

Wat is de dresscode voor een Broadway show?

Hier is het goede nieuws: het makkelijkste antwoord op deze vraag is ‘alles’. Eigenlijk hebben theaters tegenwoordig geen dresscode meer en in principe is alles dus welkom. Van blazers tot polo’s, chino’s tot jeans, zowel formele als informele kleding wordt gewoon toegelaten – mits je een kaartje hebt natuurlijk.

Het spectrum van publieksstijl is zo breed, dat er geen specifieke dresscode meer te omschrijven is. Je zult met je blazer net zo goed tussen de menigte passen als met een casual T-shirt. Kom je in jeans en slippers? Er bestaat een kans dat de dame naast je een cocktailjurk draagt en ook dit maakt niet uit. Maar uiteraard is de ene avond de andere niet. Sommige speciale voorstellingen zoals premières, openingsavonden en gala-avonden, verdienen een gestreken overhemd en gepoetste schoenen om een “smart-casual” outfit te complimenteren.

Het is natuurlijk vooral ook heel leuk om je speciaal mooi aan te kleden voor de gelegenheid, maar niets is verplicht. Over het algemeen kun je het beste voor een outfit gaan waarin je je prettig voelt – blazers, smoking of t-shirt, it’s up to you.

Zijn kostuums toegestaan in het theater?

Dit kan per theater en per show verschillen, maar het dragen van een kostuum naar het theater wordt over het algemeen geaccepteerd. Sommige shows staan er zelfs om bekend dat er fans op afkomen die in extravagante outfits gekleed gaan en zich hierbij hebben laten inspireren door Broadway-personages. Het Brooks Atkinson Theater heeft ooit zes toeschouwers mogen verwelkomen in ‘koninklijke’ kledij, die te vergelijken was met de vrouwen van Henry VIII. Sommige theaters houden zelfs wedstrijden voor de mooiste of indrukwekkendste kostuums. In dat geval wordt het dus wel degelijk aangemoedigd. En mocht je de mazzel hebben om kaartjes voor zo’n show te hebben, dan kun je gegarandeerd je ogen te kost geven.

Dit is echter wel eerder uitzondering dan regel. Kies in het algemeen niet voor een extravagante outfit die eerder op het podium thuis zou horen in plaats van in het publiek. Dit leidt af van de show en het wordt niet door alle theaterbezoekers achter je gewaardeerd om door een hoofdtooi van veren en lovertjes heen te moeten kijken.